Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διαβάζοντας με προσοχή δημοσιεύματα στα έντυπα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη

Αλλαγές στη διοίκηση ( www.in.gr )

Φέτος δεν θα γίνουν νέες κρίσεις Προϊστάµενων Διευθύνσεων και Γραφείων, ενώ αντίθετα θα γίνουν κρίσεις - επιλογές Σχολικών Συµβούλων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Για την πλήρωση µε επιλογή 300 θέσεων Σχολικών Συµβούλων Δηµοτικής Εκπαίδευσης και 70 θέσεων Σχολικών Συµβούλων Προσχολικής Αγωγής έχουν υποβληθεί 1.143 αιτήσεις δασκάλων και 158 νηπιαγωγών. Παράλληλα το επόµενο χρονικό διάστηµα αναµένεται να προκηρυχθούν περίπου 10.000 θέσεις διευθυντών σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο νόµου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας για την «αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» αποδυναµώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, που είναι συλλογικό όργανο, και αρµοδιότητές του µεταφέρονται στον διευθυντή, που έχει πλέον αναβαθµισµένο και κυρίαρχο ρόλο, καθώς επιφορτίζεται και πολλές από τις αρµοδιότητες των Γραφείων Εκπαίδευσης τα οποία καταργούνται.

Ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων υποβαθµίζεται αφού περιορίζεται στο να προτείνει. Έτσι, η ευθύνη µιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, όπως είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων, µεταφέρεται σε ατοµικό επίπεδο, δηλαδή στην κρίση του διευθυντή.

Συνάδελφοι
Είναι δυνατόν να δεχτούμε τέτοιο περιορισμό της δημοκρατίας; Οι αποφάσεις του συλλογικού οργάνου να μπαίνουν στην κρίση του ενός; Αν αυτό επικρατήσει η ημετεροκρατία και η αναξιοκρατία στον κλάδο μας πλέον θα κυριαρχούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου