Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο για τις συγχωνεύσεις που έστειλε το υπουργείο με ημερομηνία 27/01/2011 , μέχρι τις 25 του μήνα θα πρέπει να οριστούν
(Άρθρο 7 , παράγραφος 4) τα νέα τμήματα με βάση τα οποία θα βγουν τα κενά και οι οργανικές θέσεις για το σχολικό έτος 2011-2012. Το διαφορετικό που φέρνει ο καινούριος νόμος 3848/2010 είναι ότι τότε θα κλειδώσουν τα νέα τμήματα και θα μπορούν να αλλάξουν (αν τον Ιούνη ή τον Σεπτέμβρη τροποποιηθούν τα δεδομένα) μόνο με εντολή Περιφερειάρχη.
Το ζήτημα αν έχουμε 25 ή 30άρια τμήματα κλειδώνει σε 20 μέρες και μετά ούτε ΠΥΣΔΕ, ούτε τοπικές διευθύνσεις, ούτε η πίεση σε αυτούς μπορεί να φέρει αλλαγές σύμφωνα με το νέο νόμο. Δηλαδή το επόμενο 20ήμερο είναι κρίσιμο για την εφαρμογή του μνημονίου των περικοπών και των συγχωνεύσεων σχολείων και τμημάτων.
Παραθέτω το αντίστοιχο άρθρο του νέου νόμου.

Ν.3848 /2010 
Άρθρο 7 . Προγραμματισμός πλήρωσης θέσεων

4. Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους και οπωσδήποτε πριν τον προσδιορισμό των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών καθορίζεται, με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης, ο αριθμός των τμημάτων, τάξεων, κατευθύνσεων ή άλλων ενοτήτων που θα λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος σε κάθε σχολική μονάδα της οικείας βαθμίδας. Η απόφαση αυτή μπορεί να τροποποιείται μόνο για εξαιρετικούς λόγους με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

5. Ο προσδιορισμός των κενών θέσεων και των λειτουργικών αναγκών γίνεται από τον διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από γνώμη του περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των παραγράφων 2 και 3.

Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε οργανωτική αναδιάρθρωση με στόχο τις περικοπές σχολείων και τμημάτων.
Η παρέμβασή μας θα πρέπει να είναι άμεση για τα θέματα αυτά μαζί με δασκάλους και γονείς ταυτόχρονα με την προετοιμασία για την πανεργατική στις 23/02 σε συνδυασμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία
Το επόμενο 20ημέρο είναι κομβικό και για τους συναδέλφους μας αδιόριστους, αφού οι περικοπές τμημάτων σημαίνουν λιγότερες θέσεις εργασίας, με υποψήφια θύματα τους συναδέλφους αναπληρωτές που η κυβέρνηση τους δείχνει το δρόμο για  έξοδο από τα σχολεία.

Οι αιρετοί στα ΠΥΣΔΕ, θα πρέπει να καταγγείλουμε την εφαρμογή της εγκυκλίου και να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αποφάσεις σε βάρος των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών.
Κωνσταντίνου Κώστας
Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας
Επικοινωνία: kkonstanti@sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου