Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σχετικά με τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, του αιρετού Σάββα Σάββα

ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑΣ                           
Αιρετό μέλος  ΠΥΣΔΕ                                        ΠΡΟΣ
                                                                             ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΘΕΜΑ: Λειτουργία του ΠΥΣΔΕ
       Για την εύρρυθμη και διαφανή λειτουργία του ΠΥΣΔΕ είναι απαραίτητη  η έγκαιρη ενημέρωση των μελών του για τη μέρα και ώρα συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ και η άνετη πρόσβαση σ’ όλα τα έγγραφα-στοιχεία για κάθε θέμα  της συνεδρίασής του.       Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα έγκαιρα (3 μέρες πριν την 1η συνεδρίαση για το 2011) από το Γραμματέα του ΠΥΣΔΕ να έχω σε προσωπικό φάκελο φωτοτυπίες (απλές φωτοτυπίες και όχι επικυρωμένα αντίγραφα) όλων των εγγράφων που αφορούν τη συνεδρίαση για να μπορέσω με άνεση να μελετήσω τα θέματα. Ο Γραμματέας του ΠΥΣΔΕ με ενημέρωσε ότι η πρακτική χρόνων είναι να υπάρχει ένας μόνο φάκελος και όποιο μέλος θέλει να περνάει από τα γραφεία για να ενημερώνεται!
       Και αν ακόμη οι συνθήκες στα γραφεία ήταν ανεκτές, που δεν είναι, δηλώνω ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να πηγαινοέρχομαι και να κάθομαι με τις ώρες στα γραφεία, προκειμένου να κρατώ σημειώσεις υπό την εποπτεία του Γραμματέα ή οποιουδήποτε άλλου. Η διαδικασία αυτή, εκτός των άλλων ( προχειρότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, ελέγχου και στάθμισης των δεδομένων, σοβαρής κρίσης και ορθής σκέψης) με προσβάλλει ως αιρετό εκπρόσωπο των εργαζομένων.
Επειδή θεωρώ ότι:
    1) Όλα τα μέλη του ΠΥΣΔΕ είναι ισότιμα και δεν μπορεί κάποιοι να έχουν όλα τα στοιχεία–έγγραφα ( πρωτότυπα μάλιστα) για όσο χρόνο θέλουν και να μην επιτρέπεται στον αιρετό  εκπρόσωπο των εργαζομένων να έχει τον προσωπικό του φάκελο με όλα τα  έγγραφα-στοιχεία  κάθε θέματος, όπου καλείται να πάρει απόφαση.
     2) Για τα μέλη του ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να ισχύσει κανένα απόρρητο ή προσωπικό δεδομένο για υπόθεση στην οποία καλούνται να αποφασίσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οι αποφάσεις θα είναι ατεκμηρίωτες και υπό αμφισβήτηση. Το τεκμήριο της φερεγγυότητας ισχύει για κάθε μέλος του Συμβουλίου.
     3) Η άρνηση της Διοίκησης και της υπηρεσίας να έχω πριν από τη συνεδρίαση και έγκαιρα τον προσωπικό μου φάκελο με όλα τα έγγραφα (φωτοτυπία) που αφορούν την ημερήσια διάταξη, για να μπορέσω με άνεση να συγκεντρώσω τα απαραίτητα στοιχεία, να ζητήσω διευκρινίσεις ή και να διασταυρώσω στοιχεία  αποτελεί παρεμπόδιση στο έργο μου ως αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων.
       Τόσο εγώ, όσο και οι εκπαιδευτικοί που εκπροσωπώ δεν θα δεχτούμε περιορισμούς στην άσκηση των καθηκόντων μου.
  Επίσης παρακαλώ  να μου δοθούν τα παρακάτω πρώτα στοιχεία (σε ηλεκτρονική μορφή) για να μπορώ να ασκήσω αποτελεσματικά τα καθήκοντα μου:
α)    Τα Δελτία κίνησης των Διευθυντών των σχολείων.
β)    Ο αριθμός των  αναπληρωτών και ωρομισθίων κατά κλάδο.
γ)    Ποιοι εκπαιδευτικοί είναι με μειωμένο ωράριο και σε ποιο σχολείο.
δ)    Πόσοι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε δύο και πάνω σχολεία.
ε)    Σύνολο υπερωριών που έχουν δοθεί σε εκπαιδευτικούς.
    Σάββας    Σάββα                                                                                                                                                        
        (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Αναδίπλωση μετά την κατακραυγή ;;

 ΘΕΜΑ: Αποσπάσεις πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, απο Περιφέρεια σε Περιφέρεια, σε κενές θέσεις.
  ΣΧΕΤ :  Οι αριθ. 6905/19.1.2011 και 6905α/25.1.2011 εγκύκλιοι

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων μας, που αφορούν στους εκπαιδευτικούς που
πλεονάζουν κατά κλάδο και περιοχή, διευκρινίζουμε ότι οι αποσπάσεις σε άλλη περιοχή θα πραγματοποιηθούν κατόπιν των αιτήσεών τους, με τις οποίες θα δηλώνουν τις προτιμήσεις τους για τις περιοχές που αναφέρονται.
Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές διαδικασίες θα λάβουν χώρα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις
ισχύουσες διατάξεις.

                                                    Η ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
                                                    ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
                                                                      ΑΝΘΗ ΓΩΡΟΥ

Οι σκοπιμότητες στη λειτουργία του ΚΥΣΠΕ δεν έχουν προηγούμενο

Του Αιρετού Βασίλη Παληγιάννη
Τυχαία, από συνάδελφο, πληροφορήθηκα ότι θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ την Τετάρτη 19-1-2011. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο, διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν μου γνωστοποιήθηκε η συνεδρίαση και ζήτησα αναβολή για τη Δευτέρα 24-1-2011 λόγω προγραμματισμένης συμμετοχής μου σε συνέδριο.

Παρά την προφορική διαβεβαίωση ότι θα λάβει υπόψη του το αίτημά μου, τελικά, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 19-1-2011 χωρίς να ενημερωθώ από κανέναν και χωρίς να ενημερωθεί και η αναπληρωματική μου αιρετός. Τυχαίο; Δεν το νομίζω…
Αν λάβω υπόψη μου ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις η πλειοψηφία του Συμβουλίου απέρριπτε ασυζητητί όλες τις αιτήσεις αποσπάσεων ακόμα και ειδικών κατηγοριών (αναπηρίες πάνω από 67%, σύζυγοι στρατιωτικών κ.α.), σ’ αυτή τη συνεδρίαση έκαναν δεκτές κάποιες αιτήσεις, όχι τυχαίες, με αποκορύφωμα την ικανοποίηση αίτησης συναδέλφου με ένα χρόνο υπηρεσίας χωρίς να επικαλείται κανέναν λόγο, ενώ δεν ικανοποιήθηκε αίτηση απόσπασης πολύτεκνης μητέρας που ανήκει στην ειδική κατηγορία.
Δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό στην πλειοψηφία ότι το ΚΥΣΠΕ δεν είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων κέντρων.
Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς καταρρακώθηκε το κύρος και η αξιοπιστία του.
Ελπίζω πως αναλογιζόμενοι όλοι μας τις ευθύνες μας δεν θα υπάρξει συνέχεια…

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ενημέρωση - Καταγγελία από τις αιρετούς Μαρία Δανιήλ και Βίκυ Αναγνώστου του ΠΥΣΔΕ Δ΄ Αθήνας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ     από τις αιρετούς του ΠΥΣΔΕ Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
Συνάδελφοι,
Την Τετάρτη 26/1/2011 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Δ΄ Αθήνας με τη νέα του σύνθεση. Σ’ αυτήν, το σοβαρότερο θέμα ήταν οι διαθέσεις συναδέλφων για κάλυψη ωραρίου σε άλλα σχολεία.
Και οι δύο αιρετοί:
 α) αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τις διαθέσεις αυτές, διότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία ούτε για το πώς δημιουργήθηκαν – τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο – τα συγκεκριμένα κενά, ούτε γιατί έπρεπε να διατεθούν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι.
β) εκφράσαμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας, τόσο σε διαθέσεις συναδέλφων σε περισσότερα από δύο σχολεία, όσο και σε διαθέσεις που σχετίζονται με συμπτύξεις τμημάτων αυτήν την περίοδο ή με την προσπάθεια της Διοίκησης να μην υπάρχουν υπερωρίες από τα Προγράμματα. (Επισημαίνουμε ότι στην αρχή της χρονιάς η Διοίκηση επέμενε να εξαντλήσουν οι συνάδελφοι το ωράριό τους, χωρίς να υπολογισθούν οι ώρες των Προγραμμάτων…).
Παρά την αντίθεσή μας, όμως, η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ επικύρωσε δεκάδες διαθέσεις που προτάθηκαν από τα Γραφεία.
Ωστόσο, σήμερα – και χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή νύξη στη χθεσινή συνεδρίαση – πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του (25/1/20011) προχωρεί σε πολύ πιο σκληρές και άκρως προκλητικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές μας σχέσεις. Ζητά, μέσα σε δύο μέρες, από τους συναδέλφους που θεωρούνται πλεονάζοντες να κάνουν αίτηση απόσπασης εκτός νομού(!!!) στο μέσον της χρονιάς(!!!). Ο Περιφερειακός Διευθυντής, επίσης, ζητά μέχρι την Παρασκευή 28/1 και ονομαστική κατάσταση «πλεοναζόντων», προφανώς για να γίνουν αποσπάσεις των συναδέλφων και χωρίς αίτηση.
Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, ζητήσαμε έκτακτη σύγκληση του ΠΥΣΔΕ. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν μας έχει δοθεί απάντηση.
Συνάδελφοι,
Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που διαλύουν τις εργασιακές μας σχέσεις και μας οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα.
Σ’ αυτές τις συνθήκες – και μάλιστα μπροστά στις προωθούμενες συγχωνεύσεις των σχολείων – απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα, συσπείρωση και αντίστασή μας.
Ο αποφασιστικός μας αγώνας μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Διαβάστε την εγκύκλιο που εκδόθηκε 26-1-2011 για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

http://et.diavgeia.gov.gr/f/minfin/ada/4%CE%91%CE%A1%CE%A0%CE%97-54

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση για την πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ (20-1-2011)

Στη πρώτη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

 1.Αιτήσεις- Ενστάσεις συναδέλφων
Εξετάστηκαν δυο ενστάσεις. Απορρίφτηκε η αίτηση για απόσπαση εκλεγμένου ΟΤΑ επειδή δεν υπάρχει κενό για την ικανοποίησή της και αποφασίστηκε περαιτέρω μελέτη για την ικανοποίηση ή όχι της ένστασης συναδέλφισσας σε άδεια κύησης για αλλαγή προσωρινής τοποθέτησης.

2. Διαθέσεις - Αποσπάσεις
Αποφασίστηκαν μεταβολές σε τοποθετήσεις συναδέλφων κυρίως λόγω εκτάκτων μεταβολών (άδεια κύησης- προβλήματα υγείας κλπ) και διαθέσεις για την κάλυψή τους.

3. Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου
Η αίτηση συναδέλφου διαβιβάστηκε σε άλλο ΠΥΣΔΕ όπου ανήκει οργανικά.

Επίσης έγινε αναγνώριση της προυπηρεσίας πολλών συναδέλφων του 1ου και 2ου Γραφείου.
                                                        
                                                                        Κωνσταντίνου Κώστας



Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για αναμόρφωση πλαισίου για μεταθέσεις - τοποθετήσεις - αποσπάσεις και αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής-κοινωνικής κρίσης, δραματικής μείωσης των διορισμών στο δημόσιο, προϋπολογισμούς σκληρής λιτότητας, μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, οικονομικής αφαίμαξης των εργαζόμενων, καταιγίδας έμμεσων φόρων, υποχρηματοδότησης της παιδείας, συγχώνευσης σχολικών μονάδων, τμημάτων με 30 μαθητές και πρωτόγνωρης επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας, το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να συστήσει επιτροπή για το θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών. Ένα θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου και η ΟΛΜΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει την αναγκαιότητα για μια εκ νέου και συνολική αντιμετώπιση του πλαισίου των υπηρεσιακών μεταβολών. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο επιλέγει ήσσονος σημασίας θέματα για να ακούσει τις θέσεις των εκπαιδευτικών , ενώ αρνείται να συζητήσει με την ΟΛΜΕ για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η ΟΛΜΕ αποφάσισε και συμμετέχει στην 10μελή επιτροπή  του Υπουργείου Παιδείας με δύο εκπροσώπους της (Γκίνη Δημήτρη και Ζωγραφάκη Ελένη) πιστεύοντας ότι πρέπει να δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα για να προωθεί τις θέσεις του κλάδου. Διευκρινίζουμε ότι οι μεταθέσεις για το 2011 θα πραγματοποιηθούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο και θα γίνει προσπάθεια στην επιτροπή για μοριοδότηση όλων των κριτηρίων των αποσπάσεων.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Για την Ομοσπονδία στις μεταθέσεις είναι αδιαπραγμάτευτα και θα παλέψει για:
   -Κατάργηση των άρθρων 4 παρ.4 και 30 παρ.1  του Ν.3848/2010 σχετικά με την τριετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων στην περιοχή διορισμού τους και τη διετή παραμονή των υπολοίπων για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης (πράγμα που το Υπουργείο αρνείται κατηγορηματικά). Επαναφορά του άρθρο 8 παρ.1 του ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του ΠΔ 100/97.
   -Ένταξη νέων ασθενειών στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων.
   -Συγκεκριμενοποίηση των αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για τις μεταθέσεις στα πειραματικά, καλλιτεχνικά, μουσικά κλπ σχολεία.
   -Να μην εφαρμοστεί η αναδρομικότητα των μορίων συνθηκών διαβίωσης (όπως προτείνει το Υπουργείο). Κατοχύρωση των μορίων συνθηκών διαβίωσης που ισχύουν σήμερα έως 31/8/11 για όλους τους υπηρετούντες και υπολογισμός με τα νέα μόρια για όλους τους συναδέλφους από 1/9/2011.
   -Τα μόρια δυσμενών συνθηκών συνοδεύουν τον εκπαιδευτικό καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (και όχι να χρησιμοποιούνται μόνο για μία μετάθεση, όπως προτείνεται)
   -Τα μόρια συνθηκών παίρνουν όλοι οι υπηρετούντες στο σχολείο καθώς και οι έχοντες άδειες (αναρρωτικές, κύησης-λοχείας και ανατροφής).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί  δραματικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δεν έχουν οργανική θέση σε σχολική μονάδα και βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, με συνέπεια τη συνεχή μετακίνηση σε λειτουργικά κενά από σχολείο σε σχολείο το Σεπτέμβρη και απώλεια μεγάλου αριθμού διδακτικών ωρών, οι οποίες δεν αναπληρώνονται.        

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Για την Ομοσπονδία είναι πάγιο αίτημα τα κενά διοικητικού προσωπικού στην Κεντρική Υπηρεσία, στις περιφερειακές υπηρεσίες και στα σχολεία να καλύπτονται με μόνιμους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων και με εθελοντικές μετατάξεις εκπαιδευτικών εκτός από τομείς και Δ/νσεις που έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και είναι απαραίτητη η παρουσία και των εκπαιδευτικών (Δ/νση Σπουδών, Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ.ά). Για όσο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν διοικητικά κενά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται με μοριοδοτούμενα κριτήρια.
- Όλες οι αποσπάσεις να γίνονται από το ΚΥΣΔΕ - το όργανο που θα πρέπει να έχει στην ευθύνη του το σύνολο των υπηρεσιακών μεταβολών - και έγκαιρα, πολύ πριν τη λήξη του διδακτικού έτους (30 Ιουνίου).
- Στις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς να προκηρύσσονται οι θέσεις και τα αντίστοιχα προσόντα που απαιτούνται για κάθε μία από αυτές. Τα προσόντα (πχ μεταπτυχιακό, δεύτερο πτυχίο, γνώση ξένης γλώσσας, χρήση Η/Υ) θα έχουν σταθερή μοριοδότηση. Οι αποσπάσεις να γίνονται για μία τριετία με δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη διετία.
-Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε υπηρεσίες και φορείς παίρνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας από την έδρα της απόσπασης.
-Στις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ πρέπει να δίνεται βάρος στα κοινωνικά κριτήρια (λόγοι υγείας, οικογενειακή κατάσταση) που θα μοριοδοτούνται αυξημένα σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας.

ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Η αναπροσαρμογή των μορίων δυσμενών συνθηκών πολλών σχολικών μονάδων αποτελεί αναγκαιότητα γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες με τους νέους οδικούς άξονες σε πολλές περιοχές της χώρας και με τις θαλάσσιες επικοινωνίες ανάμεσα στα νησιά.
Για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων προτείνουμε παίρνοντας υπόψη ορισμένα σταθερά κριτήρια (απόσταση από την έδρα του νομού, συνθήκες διαβίωσης, συγκοινωνιακές διευκολύνσεις, ιδιομορφίες της τοπικής κοινωνίας που εδρεύει το σχολείο) να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
Α. Η κατάταξη θα γίνεται με το ισχύον σύστημα από Α-ΙΒ δηλαδή 1-12 μόρια.
Β. Σε κάθε νομό η ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους αιρετούς στα ΠΥΣΔΕ θα προτείνουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου την αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων. Κάθε ΕΛΜΕ θα κινηθεί εντός της ισχύουσας σήμερα κλίμακας μορίων του νομού. Αποκλίσεις από την κλίμακα προς τα πάνω πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.
Γ. Σε επίπεδο περιφέρειας εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ με τους αιρετούς των ΑΠΥΣΔΕ θα καταθέσουν πρόταση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Δ. Σε κεντρικό επίπεδο το ΔΣ της ΟΛΜΕ με τους αιρετούς στο ΚΥΣΔΕ θα διαμορφώσουν την τελική πρόταση, παίρνοντας υπόψη τους τις προηγούμενες εισηγήσεις.

Το  Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Με 4 ερωτήσεις άρχισε η δημόσια διαβούλευση για συνενώσεις καταργήσεις σχολικών μονάδων

Με τέσσερα ερωτήματα που θέτει το υπ. Παιδείας προς την ελληνική κοινωνία , ξεκίνησε η  δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης με θέμα:«Κριτήρια συνενώσεων και ιδρύσεων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα  24/01/2011.Τα ερωτήματα που θέτει το υπουργείο σε οσους θέλουν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση είναι:

Ερώτημα 1: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;
    Ερώτημα 2: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρόσθετες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο;
Ερώτημα 3: Ποιες άλλες προτάσεις έχετε, σχετικά με την διαδικασία των μεταβολών των σχολικών μονάδων;
    Ερώτημα 4: Εφόσον το ερωτηματολόγιο αυτό απηχεί τις επίσημες επιστημονικές θέσεις του συλλογικού σας φορέα, παρακαλούμε να αναφέρετε εάν και τι είδους διαδικασίες εσωτερικής διαβούλευσης έλαβαν χώρα, προκειμένου να καταλήξετε στη διαμόρφωση της τελικής σας στάσης απέναντι στο θέμα.
Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.opengov.gr/ypepth/?p=615
 
Συνάδελφοι συμμετέχουμε στη διαβούλευση και με επιχειρήματα ανατρέπουμε τη λογική των συγχωνεύσεων που προσπαθεί να επιβάλλει η δημοσιονομική λογική.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση με Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Σήμερα συναντηθήκαμε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης μαζί με την   ΕΛΜΕ Φθιώτιδας και τον ΣΕΠΕ Φθιώτιδας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των προθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης στο μεγάλο ζήτημα που άνοιξε το Υπουργείο Παιδείας για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Διαπίστωση δική μου είναι ότι το θέμα ανοίγει καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους και όλα τα περί αναβάθμισης αποτελούν το περιτύλιγμα.
Λιγότερα λειτουργικά έξοδα για τα σχολεία, μικρότερους μισθούς και λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι οι στόχοι. Οι μετακινήσεις δεν θα αυξήσουν το κόστος; Όχι γιατί το επόμενο βήμα είναι να πληρώνουν οι γονείς γι΄αυτό.
Όχι να μην κλείσουν τα περιφερειακά σχολεία είναι η άποψή μου, γιατί αυτά είναι που ζωντανεύουν την ύπαιθρο σήμερα. Θα μαραζώσουν ξανά τα χωριά, θα έχουμε υδροκέφαλα και απρόσωπα σχολεία και η μαθητική διαρροή θα αυξάνεται. Οι προθέσεις του Υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι φανερές και όλα πλέον θα εξαρτηθούν απο τη δική μας στάση αλλά και τη στάση των τοπικών κοινωνιών.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη συνεδρίαση ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας την Πέμπτη 20-1-2011

Στα πλαίσια των δεσμεύσεων για ενημέρωση των συναδέλφων, την Πέμπτη 20-1-2011 θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας μετά την ανασυγκρότησή του. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι 1. Αιτήσεις - ενστάσεις συναδέλφων 2. Αποσπάσεις - διαθέσεις συναδέλφων και 3. Άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
Δυστυχώς πέρα απο τις έκτακτες μεταβολές ( κύηση, ασθένεια κλπ) υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες να επιλυθούν.
Το επόμενο χρονικό διάστημα επίσης θα μας απασχολήσουν τρία μεγάλα ζητήματα.
Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, κενά και υπεραριθμίες στα σχολεία του νομού και  προτάσεις για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων του νομού μας.
    Στα πλαίσια αυτά περιμένω τις προτάσεις σας για τις θέσεις που θα στηρίξω είτε σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο email μου : kkonstanti@sch.gr , είτε με τη μορφή σχολίου στην ιστοσελίδα.

Κωνσταντίνου Κώστας

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Συνάδελφοι,
Εμείς από το Συνδυασμό των Ανεξάρτητων Καθηγητών αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε που μας στηρίξατε στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ Φθιώτιδας, ξεπερνώντας και απορρίπτοντας τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς από τους κομματικούς στρατούς και τους παραγοντίσκους των κυβερνητικών παρατάξεων.
Η επιλογή σας αυτή, δημιουργεί βέβαια μια άλλη δυναμική στην κατεύθυνση της καλύτερης και αποτελεσματικότερης παρέμβασης στις υπηρεσιακές μεταβολές των καθηγητών.
   Ζούμε μια σχολική χρονιά όπου τα θέματα της εκπαίδευσης δυστυχώς περνούν σε δεύτερη μοίρα, γιατί η καταιγιστική επέλαση των σκληρών μέτρων λιτότητας επισκιάζει τα πάντα. Θα προσπαθήσουμε μέσα και έξω από το σωματείο μας να αναδείξουμε  τα προβλήματα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για κινητοποιήσεις και ανατροπής των μέτρων της κυβέρνησης .
 Το μούδιασμα, ο φόβος, ο ατομικισμός και η απαξίωση του συνδικάτου οδήγησε σε απεργίες του 10% και κάτω, δηλαδή αδυναμία παρέμβασης και διεκδίκησης.
Οι δυο κυβερνητικές παρατάξεις της ΕΛΜΕ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ κάνουν ότι μπορούν για να οδηγηθούμε σ΄αυτό. Ρίχνοντας τις μάσκες, των δήθεν διαφωνιών, απέρριψαν την πρόταση των Ανεξαρτήτων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ για πρόγραμμα δράσης και ανατροπής των αντιλαϊκών μέτρων με Πρόεδρο όποιον συμφωνεί με αυτό, προχώρησαν σε συμφωνία κάτω απο το τραπέζι για να πετύχουν αυτό που επιδιώκουν .... την απαξίωση και τη περιθωριοποίηση του σωματείου.
Συνάδελφοι
    Στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως και στη πολιτική συνυπάρχουν αυτοί που καθημερινά δίνουν τη ψυχή τους στην τάξη και στα παιδιά, έχοντας επιλέξει να είναι δάσκαλοι αλλά και αυτοί που γλύφουν και έρπουν να αρπάξουν ένα κοκαλάκι, να φανούν πιο πονηροί , αναζητώντας θέσεις «εξουσίας» και ασκώντας τη στη συνέχεια κατά το δοκούν.
Όπως οι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ περνάνε έντεχνα στην κοινωνία μέσα από τα πληρωμένα ΜΜΕ την αντίληψη ότι όλοι φταίμε για την οικονομία (επικίνδυνη αντίληψη που οδηγεί στο φασισμό), έτσι και εδώ οι αντίστοιχοι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι όλοι φταίμε για το κατάντημα της εκπαίδευσης.
Έ όχι λοιπόν, δεν θα τους περάσει.Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ


1. Αλιμήσης Γιάννης  ΠΕ03, 3Ο Γυμν. Λαμίας
2. Βαλατσός Γιώργος  ΠΕ04, 4ο Γυμν. Λαμίας
3. Ζάρδας Νίκος  ΠΕ03, Γυμν. Κ. Βούρλων
4. Κονταργύρης Κώστας  ΠΕ04, 1ο Γυμν. Λαμίας
5. Κουμπαράκης Κώστας  ΠΕ03 1ο Γ.Λ. Λαμίας
6. Κυρκόπουλος Αθανάσιος   ΠΕ06, Γ.Λ. Δομοκού
7. Κωνσταντίνου Κώστας  ΠΕ04, Εσπ. Γυμν. Λαμίας
8. Λάππας Ταξιάρχης  ΠΕ04, 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας
9. Λιανού Αθηνά   ΠΕ02, Γυμν. Στυλίδας
10. Μαγουλάς Αθανάσιος  ΠΕ03 Γ.Λ. Σπερχειάδας
11. Μακρόπουλος Γιώργος  ΠΕ03, Γυμν. Μαρτίνου
12. Μεγαλιός Παναγιώτης  ΠΕ19, 2ο ΕΠΑΛ Λαμίας
13. Νικολόπουλος Σπύρος  ΠΕ03, Γυμν. Αγ. Κωνσταντίνου
14. Παλέτσος Θύμιος  ΠΕ03, Γ.Λ. Υπάτης
15. Παπαδημητρίου Γιάννης  ΠΕ01, 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας
16. Προύσαλης Δημήτρης  ΠΕ20,  2ο ΕΠΑΛ Λαμίας
17. Φλώρος Ηρακλής  ΠΕ03, Γυμν. Ραχών

Εκλογική διακήρυξη ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ζούμε τη φετινή χρονιά την πιο σκληρή επίθεση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στους μισθούς μας που γνωρίσαμε μέχρι τώρα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, υφάρπαξε κυριολεκτικά την ψήφο μας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή  Ένωση και το ΔΝΤ, επέβαλε μια πρωτόγνωρη λιτότητα. Λιτότητα που πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Οι τράπεζες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι φοροφυγάδες, οι χρηματιστές του συστήματος, οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν, όλοι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, όλοι αυτοί που συσσώρευσαν αμύθητα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων, είναι στο απυρόβλητο. Όχι μόνο δεν πληρώνουν για την κρίση, όχι μόνο κερδίζουν όσο διαρκεί η κρίση, αλλά θα βγουν και κερδισμένοι μετά από αυτή.
Σήμερα με την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων, όλοι «φτερά στον άνεμο», ανασφαλείς στο έλεος των διοικήσεων και του διαιωνιζόμενου καθεστώτος «αναξιοκρατίας - ημετεροκρατίας» που διατηρεί η εξουσία, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαραίτητη η παρουσία μας στο ΠΥΣΔΕ.

Εμείς στο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ πιστεύουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη πως:
1. Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ πρέπει να λογοδοτεί τακτικά στα σχολεία και στις Γενικές Συνελεύσεις.
2. Να είναι άμεσα ανακλητός από το σώμα που τον εξέλεξε.
3. Να καταργεί την αδιαφάνεια στις συνεδριάσεις και να κατοχυρώνει έμπρακτα το δημόσιο λόγο για όλα (με εξαίρεση τα αυστηρά προσωπικά δεδομένα).
4. Να συνεργάζεται και να προωθεί  τις αποφάσεις  των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ.
5. Στις κρίσεις στελεχών να προσπαθεί να αποτρέψει με τη στάση του την επιλογή όσων αποδεδειγμένα ελέγχονται για    αντισυναδελφική και   αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά.   
6. Δε συμμετέχει σε καμία περίπτωση στις αξιολογήσεις - κατηγοριοποιήσεις των σχολείων και στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
7. Δε συνδιαχειρίζεται, αλλά  παρεμβαίνει από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος.
Στις εκλογές ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουν την απάντησή τους.
Ø      Σε αυτούς που ο συνδικαλισμός γίνεται όχημα για θέσεις διοίκησης, επάγγελμα, παιχνίδι εξουσίας, συνδιαλλαγής και πελατειακών σχέσεων.
Ø      Σε αυτούς που γαντζώνονται από καρέκλες, που ξεχνούν τη μυρωδιά της κιμωλίας, τις παιδικές φωνές, τη σχολική τάξη και τις αγωνίες της.

ü     Ενάντια στις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό και τις διακρίσεις.
ü     Κόντρα στη παρακμή των κομματικών αιρετών. 

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ιστοσελίδα : www.anexartiti.wordpress.com         email : anexartiti@yahoo.gr